vineri, 11 noiembrie 2011

Laicitate - Logica bisericii creștine


Când exegeții religioși intră la ora de logică, circul și pâinea sunt asigurate. Circul pentru auditoriu, pâinea pentru exegeți. Dramaturgia religioasă este o artă în sine, mai ales la capitolul tragediei, cel puțin așa susțin prelații în chestiune, numai că, în arenă, tragedia lasă locul comediei, râsului și ironiei. Astfel, un Lup bătrân, cu o barbă albă explică zelos în ce situație trebuie să facem apel la logică :

"Argumentum ad baculum este numele latin al "argumentului" care apelează la forţă mai degrabă decât la raţiune sau dovezi. Acesta a fost şi este un fals logic folosit fără perdea în istorie de către autorităţile laice şi religioase."

- Gura păcătosului adevarul grăiește ! zisei eu bufnind în râs.

Lupul se uită lung la mine, rânjește și își arată colții. 
"Evreii care îşi mărturiseau deschis credinţa în Isus erau ameninţaţi de conducătorii religioşi cu excomunicarea." Adauga el mandru.

- Și biserica ortodoxă română ce face când le spui că nu mai crezi în basmele lor ? Te aplaudă sau te amenință cu focul etern ?





Lupul mârâie, se smiorcăie, îmi întoarce spatele și se adresează piticilor Albei ca Zăpada : "Biserica creştină de mai târziu (catolicii şi ulterior unele mişcări protestante) şi-a impus şi ea dogmele cu ajutorul forţei. Inchiziţia este un exemplu bine cunoscut." 

- Exacțiunile voievozilor ortodocsi români din evul mediu nu intră în calcul ? Rugurile aprinse în numele credinței, țepele trase musulmanilor și tortura aplicată pe vrajitoarele acelor vremuri nu erau oare opera bisericii ortodoxe ? 

Lupul mârâie din ce în ce mai mult. Își dă ochii peste cap și scoate la iveală o sumedenie de ticuri nervoase.

- Vroiau să ne fure țara, să ne îndobitocească ! zbiara el disperat. Dacă mai zici ceva, te mănânc cu scufița cu tot ! 

- Deci acum nu mai explici argumentum ad baculum, îl aplici direct...

Lupul bătrân face o mătanie, îmi aruncă o anatemă și se duce bosumflat să-și regăsească strana... Un alt lup, mai tânăr, apare în arenă ca să ne vorbească despre Argumentul mulțimii, ad populum.

"Acest sofism implică apelarea la "popor" mai degrabă decât la raţiune. Acordul la concluzie este câştigat nu prin oferirea de argumente valide, ci prin stârnirea sentimentelor mulţimii. În viaţa  modernă, propagandiştii, demagogii, politicienii şi cei ce se ocupă de reclame fac mereu acest tip de apel." Zice el mândru ca un păun. "Popularitatea sofismului ad populum poate fi atribuită spiritului de turmă. Oamenii au tendinţa să se strângă în jurul a ceea ce este confortabil şi familiar. În sufletul lor rezidă nevoia de a fi "ca ceilalţi" şi aceasta îi face să accepte tirania culturii şi înţelepciunii convenţionale. Cât de puţini sunt cei care au încredere în integritatea propriei conştiinţe şi judecăţi când acestea sunt nepopulare!"

- Câtă justețe din partea voastră ! zic eu ironic, când vine vorba să vă criticați adversarii. Dar v-ați uitat la voi, de câte ori ați invocat argumentul mulțimii ca să vă consolidați pozitia ? Dacă îmi aduc bine aminte, la ultimul recesământ ați făcut exces de zel populist. 

Lupul își arată colții, mârâie și continuă :

- Dacă toată lumea vorbeşte la unison, dar contrazice adevărul, acesta nu este alterat. A fi impresionat de numere sau popularitate mai mult decât de adevăr, înseamnă a gândi ilogic. Iată un alt exemplu : Isus a fost "adevărul” (Ioan 14:6), şi totuşi a murit părăsit de toţi.

- Cum poți să-mi demonstrezi logic că Isus a fost "adevărul" ? 

- De mii de ani creștinii au crezut în Isus Cristos. Creștinismul trebuie să fie adevărat din moment ce au rezistat atât timp în fața persecuțiilor, zice el serios.

- Este încă o eroare logică ceea ce spui tu. Nu înseamnă că un lucru este corect numai prin simplul motiv că este vechi. Cât despre persecuții, tocmai vorbirăm mai devreme. Parcă persecutorii au fost mult mai numeroși de-a lungul timpului în clanul creștin decât în cel advers... Și ca să continui șirul definițiilor pe care vă strofocați să le evocați cu atâta fervoare și exemple biblice, tipul acesta de eroare se numește Argumentum ad antiquitatem.

- Isus e adevărul ! E scris în biblie. Biblia e adevărată. Nimeni nu poate demonstra contrariul. Demonstrează-mi tu că e falsă ! 

- Încă o eroare logică : Acum vroiai să dai un exemplu de argument prin ignorare sau să-l aplici pur și simplu ? Biblia e o carte de povești scrisă de o mână de exegeți ca tine care n-au fost niciodată satisfăcuți de propria lor "operă". Mai faci și mutare a răspunderii dovezilor. De ce ar trebui să-ți demonstrez eu că e falsă ? Tu afirmi că e adevărată, dar ești în imposibilitatea de a-mi demonstra veridicitatea ei. 

Un comentariu: